Aboneaza-te pe e-mail

Tehnica HDR ! Imagini pentru inspiratie !



Am placerea sa dedic postul de azi fotografiei si mai exact unei tehnici aplicate fotografiei. Am gasit cateva imagini superbe asupra carora a fost aplicata tehnica HDR ( High Dynamic Range ) care permite accentuarea si scoterea in evidenta a unor diverse parti ale unei fotografii, care in mod normal nu sunt vizibile. Astfel, daca o zona este mai umbrita, aceasta zona nu se va vedea foarte bine intr-o fotografie normala, insa dupa ce se aplica tehnicile HDR chiar si obiectele din zona umbrita vor fi usor vizibile. La fel, daca cerul este prea luminat intr-o poza, conturul norilor nu va mai fi suficient de vizibil. Aceasta tehnica consta in mixarea intr-un program special, cum ar fi Photoshop sau Photomatix, a 3 sau mai multe imagini cu expuneri diferite, cu o diferenta intre ele de cel putin 1EV ( exposure value ), pentru ca efectul sa fie vizibil.

Imaginea HDR contine o cantitate foarte mare de informatie pe care monitorul nu o poate afisa ( aproximativ 32 de biti per canal pe cand monitoarele au de obicei 8 sau 10 biti ). Pentru a putea vedea imaginea rezultata, aceasta trebuie transformata intr-o imagine obisnuita ( de exemplu RGB 24 biti ). Pentru a realiza fotografii HDR ar fi de preferabil sa aveti un aparat care detine functia auto-bracketing. Aceasta functie permite aparatului sa realizeze automat 3 fotografii, una cu expunere normala, una subexpusa si alta supraexpusa fata de cea normala. Pentru ca imaginile sa nu iasa miscate, se recomanda utilizarea unui trepied si eventual a unui actionator de la distanta pentru ca atingerea camerei cu mana sa nu produca miscari. Dupa realizarea fotografiilor acestea sunt incarcate in programe specializate, care le combina intr-una singura avand posibilitatea sa mai ajustati anumiti parametrii ce tin de luminozitate, contrast, temperatura de culoare etc.

Recunosc ca nu am avut inca placerea sa incerc aceasta tehnica dar cu siguranta dupa ce am vazut aceste fotografii o voi incerca.. Mai jos se afla o colectie de poze asupra carora a fost aplicata tehnica HDR. (detalii suplimentare gasiti la surse unde se afla si un link catre un tutorial pentru aceasta tehnica ).
















surse :


2 comments:

admin said...

Superbe imagini :), frumos articol

Mars said...

Multumesc !